Tankekart laget i bubbl.us |
Laget i Text2mindmap |
Tankekart er et visuelt lærings verktøy utviklet av Dr. David Hyerle, som skal motivere og inspirere til læring. Det finnes forskjellige måter å lage tankekart på, og når en skal lage tankekart må en bestemme hvilket type tankekart som passer for det en skal lage en oversikt over. Noen ganger passer et "boblekart", mens andre ganger passer et "trekart".Noen former for tankekart;
Dette bildet er hentet fra http://www.thinkingmaps.com/ |
En har begynt å bruke dette verktøyet mer og mer i skolen, for eksempel i norsk. Når en skal skrive en oppgave eller en tekst er det mange ganger lurt å lage et tankekart, slik at man får strukturert tankene, og oppgaven bedre. Ved å sette tankene på papiret (skjermen) blir det ofte lettere å se hvor en skal begynne å hvor en skal avslutte, slik at oppgaven blir lettere å gjennomføre.
En kan også bruke tankekart for å huske fagstoff bedre, for eksempel i historie, skrive land og hendelser.
Hvorfor lage tankekart på data, og ikke på papir?
For det første er digitale ferdigheter en av de grunnleggende ferdigheter, og skal inngå i alle fag, for det andre finnes det mange gode programmer på nett, som gjør at det blir mer oversiktlig, og ikke minst blir det morsommere å lage.Å skifte farger, legge til, og endre, er mye enklere på data!
Det som er greit med veldig mange tankekartprogrammer er at du kan skifte farger på det meste, endre størrelser, skrift og slikt, slik at det blir mer oversiktlig, og kan ofte bidra til at det blir lettere å lære seg stoffet.
Jeg tenker også at når man skal lære elevene å bruke tankekart på data, er det viktig å vise dem flere ulike typer programmer og la dem forske på dem, og selv finne ut hvilket de likte best. Da kan de ved ulike oppgaver velge selv, hvilket program som passer best for akkurat et slikt tankekart.
Jeg legger også ved en liste med ulike tankekart, har ikke prøvd alle selv, men dere kan få forske litt på egenhånd å finne det som passer dere best:) Linken under kilder er også en fin side med teori om tankekart.
https://cacoo.com/
http://www.diagram.ly/
https://bubbl.us/
http://www.text2mindmap.com/
http://www.mindomo.com/
http://popplet.com/
http://cmap.ihmc.us/
http://www.exploratree.org.uk/
http://www.spicynodes.org/index.html
http://www.diagrammr.com/
Kilder:
Bildet med ulike tankekart på: http://www.thinkingmaps.com/
Takk for flere gode alternativer til Freemind. Jeg har ikke jobbet så mye med Freemind ennå, så mangel på erfaring er nok grunnen til at jeg også synes det var litt vanskelig å bruke. Jeg skal selvsagt jobbe videre med det, men det er alltid godt å vite at det finnes alternativer, så kan man finne det som passer den enkelte best.
SvarSlettSå flott at du greier ut om tankekart og bruken av dem i skolen, også digitalt. Noen tidligere IKT-studenter har foretrukket Cmap Tools fremfor FreeMind.
SvarSlettSpennende, Jeanette! Du har virkelig satt deg inn i dette. Jeg har brukt en del tankekart, men synes enda ikke jeg får den gode effekten av det. Har tenkt å sette opp tankekart i forbindelse med fagteksten, nå har du gitt meg inspirasjon;)
SvarSlettSå flott, Elisabeth! :) Ja det finnes mange bra programmer der ute. En må bare bruke litt tid på å forske å finne det som passer en selv best:)Ja, freemind er sikkert et greit program det og,bare jeg som er litt utålmodig og mente jeg hadde vært borti noe litt enklere:)
SvarSlettTankekart er absolutt et flott verktøy som en kan bruke både selv og i klasseromssituasjonen!:)